Aapjes kijken, ik was het aapje! - Reisverslag uit Chiang Mai, Thailand van Leoni Leeuwen - WaarBenJij.nu Aapjes kijken, ik was het aapje! - Reisverslag uit Chiang Mai, Thailand van Leoni Leeuwen - WaarBenJij.nu

Aapjes kijken, ik was het aapje!

Door: Leoni

Blijf op de hoogte en volg Leoni

24 Februari 2011 | Thailand, Chiang Mai

Lieve allemaal,

Net terug van 5 dagen in het dorp van Tin. Heerlijk tot rust gekomen, want echt veel is er niet te beleven. We hebben wat bij de rivier gezeten met een groot kampvuur met Thaise wiskey en een lap varkensvlees die we grilde boven het kampvuur aan een zelfgemaakte spit. Normaal lust ik geen varkensvlees, maar die mensen daar eten niet anders. En gek genoeg zijn ze over het algemeen graatmager. Maargoed ze werken dan ook hard. Ik heb oma's van een jaar of 65 met gebogen ruggetje zien lopen met zware zakken gevuld met rijst. Je zou ze graag helpen met dragen, maar zij doen niet anders. Het leven daar is zwaar en ik heb respect voor ze want naast het zware leven dat ze hebben is er niets te doen. Ze staan rond 6 uur op, werken tot een uur of 6, maken het eten, zitten bij een vuurtje en drinken thee en gaan slapen. Dag in dag uit. Ik heb de hondjes van de ouders van Tin gevoerd met een speciaal honden diner bestaande uit rijst, varkensvlees en groente. Wat smulden ze. Die hondjes zijn zo lief, maar er wordt maar weinig aandacht aan besteed. Ze mogen niet binnenkomen en als ze het wel doen krijgen ze soms een rot trap. Dit terwijl de ouders van Tin eigenlijk heel aardig zijn. De hondjes zitten onder de vlooien en krabben zich het leplazerus. Ik ga in het vervolg op zoek naar een dierenwinkel alvorens ik daarheen ga zodat ik ze eens flink onder handen kan nemen. Toen we aankwamen bij de ouders van Tin en ik samen met de moeder van Tin het bed ging opmaken zag ik een grote vriend van me. Een mega spin in mijn kamer. Ugh. Ik wees angstig naar de moeder van Tin waarop ze wegrende en terugkwam met een houten stok en erop los begon te slaan haha. Verder is het daar uiterst normaal om keihard te boeren en lekker te roggelen en vervolgens de roggel ergens neer te kwakken. Dit is overigens iets wat ik dagelijks moet aanhoren als ik onder de douche sta. Al het mannelijk geroggel en neusgesnuit terwijl ze onder de douche staan. Ook Tin doet dit. Maar hij zegt in iedergeval nog sorry voor hij het doet ;-) Verder hebben we zijn ouders mee uit eten genomen. Zijn ouders waren nog nooit uit eten geweest. De exacte woorden van de moeder van Tin waren: Ik voel me gezegend door god. Ze was als een kind zo blij. Jaja want ze zijn heerlijk religeus! Bidden voor het eten kerkmuziek op de tv. Maargoed ook het neefje van Tin was meegekomen. Zijn moeder (zus van tin)was werken voor 6 dagen en de vader geeft geen zak om zijn kinderen. Heel sneu want ze zijn ontzettend lief. Een meisje en een jongen en toen ik ze samen zag moest ik denken aan wat ik en naatje hebben. Zo lief. Er wordt daar sowieso raar met kinderen omgegaan. We waren bij een vroegere vriend van Tin die samen woonde met zijn ouders en de kinderen van zijn broer of zus. Drie kleine meisjes, o zo lief en o zo verlegen. Toen het kleinste kindje van 3 viel (behoorlijk hard) en moest huilen was er niemand die naar haar toe ging. Het meisje rende huilend naar binnen. Ik vroeg of niemand naar haar toe moest gaan, waarop Tin antwoorde: haar zusjes zijn binnen. De zusjes waren 8 en 10. Na een minuut het huilende meisje te hebben moeten aanhoren, ben ik naar binnen gegaan. Ik heb het meisje getroost en haar traantjes gedroogd en het was alsof nog nooit iemand anders dat had gedaan. Ze stopte met huilen en je zag dat ze het fijn vond. Ze zwaaide zelfs naar me toen ik naar buiten ging terwijl ze eerder ontzettend verlegen was. De kinderen zijn er zo ontzettend lief en de oudere mensen lijken wel afgeblokt. Ik snap het wel, maar ik vond het heel moeilijk om te zien hoe ze met kinderen en dieren omgaan. Moeder lief gaf me weer een dikke knuffel en Tin vertelde me hoe blij ze met mij waren. O ja aapjes! ik voelde me als een aapje. Ze zien niet zoveel farang mensen daar (toeristen) dus kinderen stonden achter bosjes verscholen om me te bespioneren haha. En giechelen dat ze deden :-)

Wat is verder nieuw. Tja we moeten weer eens verhuizen. En dit keer serieus, maar ik heb moeite met dit te geloven na de laatste keer. Eerst wel toen weer niet. Maargoed we zijn aardig op zoek gezien we al volgens horen zeggen per 1 maart dakloos zijn haha. Natuurlijk is dit niet zo want in uiterste nood kunnen we voor 5 euro per nacht zo in een guesthouse slapen. Maargoed we hebben ook spulletjes die verhuisd moeten worden. De meeste huizen zijn rond de 6000 baht (150 euro) Dit is aardig duur voor ons gezien we de huur delen en Tin niet al te veel verdiend. En aangezien ik de balans niet wil verstoren en niet wil laten merken dat ik wat centjes achterwegen heb is dit lastig. Elk advies is welkom. Hij wil iets voor 4000 baht max. maar tot dusver heb ik nog niets in deze prijsklasse kunnen vinden. Gek genoeg voor die 2000 meer heb je een aardige ruimte (minimaal twee slaapkamers en vaak twee badkamers).Misschien dat we vandaag of morgen maar gewoon eens rond moeten gaan rijden. Vaak staan huizen hier gewoon te koop d.m.v. een zelfgemaakt bordje en is het niet terug te vinden op internet.

heb vandaag "gehamsterd" alles het tweede product 1 baht. hihi. Je bent Nederlander of je bent het niet. Uiteindelijk voor 800 baht geshopt. Soms raak ik zo ontzettend gewend aan de Thaise prijzen. Vandaag zag ik nagelak voor 85 baht ofwel 2 euro. Vond hem zo mooi maar besloot uiteindelijk dat het veel te duur was. Toen ik er later over nadacht besefte ik hoe raar dat was. Maargoed als je naar China town gaat betaal je ongeveer 60 euro cent. een echte krent wordt ik :-) Maargoed die 800 baht is voor Tin bijna twee dagen werken. maargoed meteen genoeg ingeslagen voor een aardige periode en het zijn grote verpakkingen. Tin heeft de gewoonte steeds een klein tubetje tandpasta te kopen omdat dit goedkoper is. Maar voor twee kleine tubetjes heb je een grote tube. Iedereen heeft dat hier. Als ze hier bier drinken hebben ze tig blikjes chang van 34 baht. Terwijl een grote fles 60 baht kost en hier minimaal 3 blikjes uitkomen. En dit terwijl ze zo weinig geld hebben. Ik zit overigens nu aan een grote fles Chang bier. Vond dat ik dat weleens mocht aangezien ik hier bijna niets drink. In het dorp van Tin bij het kampvuur wel flink doorgezakt. Voor 30 baht ben je daar met een zakje doorzichitge wiskey zo dronken. Ugh. Niet te erg natuurlijk want we moesten bij Tin thuis slapen waar alchohol te strengste verboden is.

Overigens dat vlees daar een Nederlander zou spontaan over zijn nek gaan. Het ligt daar heerlijk in de hitte en iedereen die voorbij komt om een stukje vlees te kopen pakt het vlees eens lekker vast met meestal niet al te schone handen. Vliegen vliegen op en aan desondanks het vliegen werende draai ding wat er boven hangt. En ja dat vlees heb ik diverse malen gegeten. Hoe meer doorbakken hoe beter. ook had ik een heerlijk insect in mijn eitje. Maarja who cares. Insecten worden hier bij het leven gegeten. Niets raars dus. Als het eten 's avonds niet opgaat wordt het heerlijk in de kast gezet en nee niet de koelkast. Een kast waar het heerlijk warm is. En de volgende dag soms zelfs pas laat in de avond wordt het heerlijk verder opgepeuzeld. Lekkere gedroogde vis die alvorens bereiding al heerlijk lang in de zon heeft gelegen. Jammie. Thee wordt gedronken uit de smeerigste kannen in de smeerigste bekertjes. Vaak had ik dan ook al veel te veel gedronken en kon ik zogenaamd niets extra's meer drinken :D

Dat was het denk ik wel weer. Zoek de chronologie ;-) Het is hier 35 graden en volop zon!

OT
Het was uiteindelijk 4 uur rijden met de scooter. Gek genoeg sneller dan met de auto. Maarja we zijn toen ook 1000 keer gestopt voor de opnames van GV. Mijn voet is ietsje beter. Ik verzorg het goed en houdt het goed schoon. No worries. Moet alleen terugkomen als ht niet geneest. Maar gek genoeg geneest alles hier een stuk langzamer.

Monique
Dank je wel voor de felicitaties! Wat goed dat je een nieuwe baan hebt. Bevalt het goed?

danielle..
Vond het super leuk dat je belde! Adres is te vinden in mijn vorige mailing. Maar je kan ook even wachten tot ik in mijn nieuwe huisje zit. Wordt toch al overladen met pakketjes hihi. Mij hoor je niet klagen. Als een kind zo blij als er iets van het thuisfront komt. Kijk maar. Mis je mop. Jij en Tom moeten maar snel deze kant opkomen!
Kus

elly mol
Bedankt voor de felicitaties! Super lief!

Esmeralda
Inmiddels hebben we elkaar al gesproken op skype. Kort maar krachtig en leuk je even te hebben gesproken :-) Leuk dat je het weer in de gaten houdt. Werkt wel deprimerend voor je denk ik ;-)

Linda P.
Blijf ik doen mop. Bedankt voor de felicitaties. Wel laat hoor! Nee grapje :-) kijk je al uit naar Indonesie? Wordt vast top! Hoe is het bij Novelle?

Eefje
Haha hadden ze daar in de plaatselijke supermarkt. Gelukkig maar want ik was het inderdaad vergeten!

Wendy en Johan
Dank je wel voor de felicitaties! Agh in de toekomst kun je wellicht eens op vakantie komen. Net zo duur als Turkije ;-) Wat leuk dat je de sleutel hebt gekregen. Jullie hebben het vast druk met klussen nu.

terence
Dank je wel voor de felicitaties! en bedank je ouders ook van mij. Super lief! Ik hoor nog teveel misschiens :-) Kom nou maar gewoon lekker naar Chiang Mai Thailand! Kan wel een extra maatje hier gebruiken! Of kom eerst op vakantie en besluit dan of je hier blijft of doorreisd naar Indonesie!

Joris:
Ontzettend lief dat jij die kaarsen voor mij gemaakt hebt. Ze staan op mijn kast en durf ze niet te branden omdat ze zo mooi zijn!

djilan
Hoop dat je stapjes blijft zetten. Wat zal je groot zijn als ik je weer zie!

Danique
Dank je wel ander mupke! Whiiii ik kan niet wachten op je pakketje! Ik stuiter bijna :D Super lief!

Corrie en Leen
Wat lief dat jullie ook wat gestuurd hebben! Meestal doet de post er twee weken over. Ik hou het in de gaten!

Melanie en Ryan
Dank je wel super lief :D Ja tijdsverschil is lastig inderdaad. Hebben jullie Skype? Anders snel installeren en mij toevoegen. Lijkt me leuk jullie te zien! Wat goed dat hij zijn eerste rondje gehaald heeft. Geef hem maar een dikke smakkerd van me! En fijn dat hij het zo goed doet op school. Kan niet anders he met dat van Leeuwen bloed ;-)

tante Lian
Weekje was fijn inderdaad. Geniet nog dagelijks van alle heerlijke versnaperingen. Tin is nu verslaafd aan celebrations ;-)

Elise
Hoi mop! Ik mis jou ook! Jammer van je kijker maar dat komt vast goed. Lees veel over karma hier, dus het moet goed komen. Al kaartjes gelegd? :D Ik had jou ook graag op mijn feestje gehad. Begin onze avondjes steeds meer te missen :-) Maarja je kan niet alles hebben!
Geniet mop!

Mama en Gerard
Ik hoop dat oma's kaarsen niet smelten. Tot dusver nog niet! Straks in mijn nieuwe huisje heb ik een koelkast. En gesmolten milka chocolade is ook lekker ;-) Ik hoop jullie ook snel te zien op skype. Oma spreek ik vaak zat. Die zit zelfs om 4 uur in de nacht op skype hihi. Maargoed jullie hebben het druk dat snap ik. Hopelijk wordt het snel iets minder druk voor jullie. Hebben jullie mijn kaartje al gehad?
XXXXXXXXX

Naatje:
Ik mis jou!! Wil je snel zien of spreken. Probeer je vanavond te bellen!

Angelique:
Veel sterkte jullie met het verlies van de moeder van Geert. knuffel!

• 24 Februari 2011 - 19:23

Angelique:

Hoi Leoni,

Wat geniet ik toch steeds van je verhalen. En die spin nou die zag ik voor me. Ben blij dat ik hier ben. Ik hou helemaal niet van al dat ongedierte. wanneer kom je iegenlijk op tv? Kijk j ewel een beetje uit met al dat rare eten . onze lijven zijn wat anders gewend hoor!!! Bedankt dat je nog aan ons denkt .xxx Angelique en Geert

• 24 Februari 2011 - 20:09

OT:

Hallo Leoni,
    Het was weer een mooi verhaal. En waar ze zo aan het vlees voelde, was dat in dat dorp van Tin? Of is dat ook zo in Chiang Mai? Er valt daar nog heel wat te ontginnen op hygiënisch gebied.Er is veel werk aan de winkel! Kinderen en honden mogen daar inderdaad ook wat meer vertroetelt worden, zo te horen. Zorg maar dat je niet ziek wordt. En je moet Tin zover krijgen dat het normaal is dat je een dak boven je hoofd hebt.Armoe moet niet, de kerk zal daar het volk wel arm houden en de rijken houden de mensen wel dom.Dat was hier 60 jaar geleden ook nog. Thailand is het land van de glimlach, maar onwetendheid weglachen brengt geen zoden aan de dijk.Oma wil dat je een fatsoenlijk huisje huurt of koopt.Zorg goed voor jezelf dan zorgt God voor jou, is een bekend gezegde. Ik vond het fijn dat zijn moeder zo blij was met het uitje.En leuk dat die kinderen je zo achterna liepen. Ze denken misschien wel dat je van een andere planeet komt. hihi. liefs OT xxxxx

• 24 Februari 2011 - 20:19

OT:

Oh ja, schat: over dat je weer zou moeten verhuizen.Ik heb daar geen goed gevoel bij.Let op! ...
    Ze komen straks weer met een huurverhoging. Zorg dat je een eigen dak boven je hoofd krijgt. Zeg maar tegen je maatje dat Oma dat zegt.
    Respect voor ouderen weet je wel? hihi
    liefs oma en een knuffel xxxx

• 25 Februari 2011 - 13:09

Elise:

Hey lieffie!!

Fijn dat je het naar je zin hebt gehad bij de ouders van Tin en dat je dat lieve meisje hebt kunnen troosten. echt zielig! Geniet van het heerlijke weer en veel succes met het vinden van een huisje!

dikke kusss

• 27 Februari 2011 - 04:14

Carlijne:

haaai chica lekker stukje leuk om even te lezen hoe je leventje daar verder gaat verhuizen dus... hopelijk zonder broer hihi!!